Takaisin

iMovie-sivulle

   

 

 

iMovie - työskentelyohjeita III

 

 

 

 

 

Editointityyli 2

 

 

Tuskastuin alussa iMovien opetteluun, sillä minulla oli kokemusta muutaman vuoden ajalta toisenlaisesta, kehittyneemmästä ohjelmasta.

Huomasin, että iMovien ajattelutapa on kokonaan toinen kuin ammattilaisohjelmien. Siinä ajatus on käyttää lähes kaikki ja poistaa vain joitakin pätkiä. Poistot on helpompi suorittaa kuin mukaan otettavien valinta. Ammattilainen kuvaa paljon ja editoinnissa valitaan pikku pätkiä mukaan otettavaksi ja samoja pätkiä voidaan käyttää monta kertaa. Siis lähes vastakkainen lähtökohta.

iMovie poistaa kerran käytetyt "leikkeet" työpöydältä, ammattilaisohjelma säilyttää kaiken loppuun asti, ellei sitä pyydä siivoamaan. iMovien lähestymistapa on aloittelijalle selkeämpi, mutta ammattilaiselle kauhistus. Ainahan voi löytyä kaivattu kuva tai ääni jostakin pätkän hänniltä.

Aikani tuskailtuani hyväksyin iMovien ja aloin jopa pitää siitä. Outoudet voi kiertää. Leikkeitä voi kopioida "varmuuden vuoksi", raahata Alt pohjassa, jne. Nyt tökkii oikeastaan vain sen suomenkieli. Termit saisivat olla edes elokuvanleikkausta eikä nörttisuomea. Mutta asiaan: se "poikkeava tapa editoida iMovie2:lla":

1.) Leikepöydällä valitaan leike, esitysikkunassa siitä etsitään käyttökohta, joka merkitään hiirellä vetäen (katso valintatapa alempaa). Se kopioidaan (Omppu + C).

2.) Mennään aikajanalle ja sijoitetaan valittu videopätkä sinne (O+V). Sijoituspaikan voi valita helpoimmin valitsemalla viimeisen kuvan, jolloin uusi menee sen jälkeen. Voi myös pikakelauskolmiolla hakea paikan kuvien keskeltä ja sijoittaa uuden kuvan ja äänen sinne. Tuosta vain, muina miehinä jakamatta leikettä tms. (Mikään kuva ei saa olla valittuna)

Tällä metodilla kaikki sisään otettu pysyy leikepöydällä näkyvissä ja pelataan vain mukaan otettavilla osilla. Poistoja voi suorittaa valmiista leikkauksesta, jos tarvetta on. Harkitse itse, mikä sopii sinulle. Tällä metodilla et näe leikepöydältä, mitä on käytetty, mutta toisaalta koko materiaali on käytössäsi kaiken aikaa.

 

 

 

Helpotusta valintaan

 

 

 

------------------------------------------------------------------------

 

Vaihtoehtoinen, paljon helpompi tapa valita leikkeestä osia video-ikkunassa.

Huomasin, että vanhemman herrasmiehen moniteholinssein on vaikea osua hiirellä täsmällisesti video-ikkunan alla oleviin rajausmerkkeihin ja valita juuri haluamaansa pätkä poistettavaksi tai mukaan otettavaksi.

Ei hätää.

Olin työskennellyt QuickTimen kanssa jonkin verran ja sen Playerissa on saman tapainen toiminta, mutta siellä pitää vain painaa vaihtonäppäin pohjaan tehdäkseen valinnan.

Heureka!

Sehän toimii myös iMoviessa ja täsmällisesti. Haetaan alkupaikka vaikka ajamalla videota ja pysäyttämällä se välilyöntinäppäimellä haluttuun kohtaan. Pikakelausta voi myös käyttää. Nuolinäppäimillä voi tarkentaa paikan ruutu kerrallaan. Nyt painetaan vaihto/shift-näppäin pohjaan ja aletaan vetää hiirellä "sieltä päin" jostakin rajausmerkkien ja pikakelauskolmion väliltä. Myös sininen palkki kelpaa. Vaihtonäppäin tavallaan lukitsee aloituskohdan eikä se pääse lipsumaan hiiren käsittelyssä kuten ohjelman ohjeiden mukaisella tavalla työskennellessä. Loppukohdan voi edelleen tarkentaa nuolinäppäimillä ellei se hiirellä vetäen löydy. Vetää voi kumpaan suuntaan tahansa.

Suosittelen heti käyttöön otettavaksi.

------------------------------------------------------------------------

p.s. nämä eivät valitettavasti toimi täydellisesti iMovie3:n kanssa

 

 

 

 

Editointityyli 3

 

 

 

 

Kolmas vaihtoehtoinen editointityyli:

Tämä on ohjelman tekijöidenkin miettimä mahdollisuus niille, joilla kasetti on jo kuvattu lähes oikeaan järjestykseen, "vain pientä viimeistelyä vailla". Ohjelman asetuksista valitaan uusi elokuvaleike jokaisesta otoksesta ja valitaan elokuvaan eikä leikekokoelmaan.

Tällä tavalla leikekokoelma jää tyhjäksi kaappausvaiheessa ja kasetti siirtyy suoraan aikajanalle kuitenkin leikkauskohdista katkottuna.

Nyt on helpointa työskennellä kuvaselaimessa, eli aikajanan vasemmasta päästä valitaan silmäsymboli. Voit poistaa tarpeettomat kuvaleikkeet valitsemalla ne (keltaiseksi hiirellä) ja painamalla backspace eli peruutusnäppäintä. Kuvien osia voi tietysti myös lyhennellä normaaliin tapaan.

Siirrot suoritetaan hiirellä vetämällä. Vaihtonäppäin pohjassa voi valita useita kuvia peräkkäin, esim koko kohtauksen ja vetää sen mieleiseensä paikkaan. Pikku siistimisissä tämä on todella nopea metodi. Kuvaselaimessa ei näe kuvien kestoja ja siten elokuvan rytmiä yhtä havainnollisesti kuin aikajanalla, joten välillä voi tarkistaa tulosta kellosymbolin avulla. Sitä tarvitset myös eräissä efekteissä ja tehdessäsi ääniä.

------------------------------------------------------------------

Valitse oma editointitapasi tai käytä sopivaa yhdistelmää eri tavoista. Kaappausta voi jatkaa myöhemmin ja asetuksia voi muuttaa välillä. Editointityyliäkin voi vaihtaa, vaikka vain kokeilun vuoksi.